lørdag 19. september 2009

Sirkus = Tortur



Nei-sirkus


To av hovedsirkusene i Norge bruker dyr i forestillingene sine, Arnardo og Merano. På begge sirkusene har det blitt dokumentert dårlig behandling av dyrene og filmet bruk av vold. NOAH oppfordrer de som er mot dyremishandling til å styre unna disse sirkusene.

Cirkus Merano

Merano har i over 35 år utnyttet dyr til underholdning og er for tiden på turne igjen. Kameler, hunder, hester og elefanter er med på lasset mens de reiser rundt til 130 byer over hele landet.

- I et sirkus er det ingen som har det bedre enn dyra, uttaler presseansvarlig Turid Beth Hansen i Merano.

Det har blitt dokumentert stress og steriotypisk adferd hos dyrene hos Merano, både av NOAH og av Mattilsynet. I tillegg har det blitt filmet vold mot Meranos elefanter.

Følgende sitat kom etter et intervju med dyretrener og elefanteier Andreas Quaiser som har jobbet på sirkus Merano: ”Straffer du dem, slår du dem? – Jeg ville lyve hvis jeg sa jeg ikke gjorde det.”

Merano har i år igjen med seg Amadeo Folcos elefanter Giulia (36) og Sharon (35). “Legg merke til at Amedeo Folco kun bruker hender og stemme når de tre leker seg i Meranos manesje”, står det i en pressemelding fra Merano, men det er desverre ikke tilfelle. En av Folcos elefanter ble filmet i 2006, hvor det ble brukt elefantkrok og pisk i trening.


“De eldste elefantene er farligere å arbeide med enn de yngre, de arbeider langsommere og blir egenrådige (…) Egenrådige elefanter er farlige – en kan ikke stole på dem. Da er det på tide å pensjonere dem.” Elefanttrener Scholl ved Sirkus Merano 1999

Cirkus Arnardo


”Her rugger elefantene på hodet. Det sveives med snabelen. Det hyles. Spises. Drikkes. De holder hverandre i halen og følger etter hverandre. Med andre ord er dette (stereotyp veiving og hodenikking red.anm) en naturlig adferd for elefantene.” Arild Arnardo





Da Arne Arnardo startet sirkuset i 1949 uttalte han at han bare ville spre glede. Men det er langt fra sannheten for dyrenes del. Etter gjentatte tilfeller av dyremishandling og overgrep mot dyr, er Arnardo gått fra å være Norges selvutnevnte “beste sirkus”, til å være synonymt med dyremishandling.

I over 60 år har Cirkus Arnardo dratt med seg dyr rundt omkring i Norge og tvunget de til å utføre triks i manesjen. I år har de valgt å ha med seg esler, hunder, lamaer, dromedarer og elefanter. Arnardo sier sirkuset alltid har spilt med åpne kort, både overfor Mattilsynet, dyrevernet og publikum.

– Vi har drevet sirkuset i mer enn 60 år og har aldri opplevd å få reaksjoner på at dyrene ikke har det bra, sier Arild Arnardo til Agderposten.

Arnardo må huske veldig dårlig… I 2006 avslørte Mattilsynet uholdbare forhold for dyrene - katter som satt i små bur der de måtte sitte sammenkrøpet i dokassene, hunder som ble holdt i trange binger med urin og avføring, og en steppeku som sto bundet i neseringen. Det har også blitt avslørt hunder og en ponni som har blitt slått, katter som ble tvunget til å hoppe gjennom brennende ringer - i strid med tillatelse fra myndighetene, elefanter med stereotyp atferd hos Arnardo. Men det viktigste av alt - uansett hva slags pålegg og rettelser sirkuset måtte få, burde hele ideen om å la elefanter, hester og andre dyr leve livet sitt i transportvogner være nok til å ta avstand fra dyr i sirkus.






Arnardo uttaler også at sirkus uten dyr er fargeløst og er ikke sirkus slik det skal være. Man kan jo lure på hva de frivillige artistene hos Arnardo tenker når de hører dette om og om igjen. Det er bare fantasien som setter grenser for hvor fantastisk et sirkus uten dyr kan være. Men det er kanskje fantasi og kreativitet som mangler hos Arnardo?







6 kommentarer:

  1. Helt grusomt at det er tillat og ha dyr i fangenskap for å glede andre. Helt sykt.

    "Arnardo uttaler også at sirkus uten dyr er fargeløst og er ikke sirkus slik det skal være. Man kan jo lure på hva de frivillige artistene hos Arnardo tenker når de hører dette om og om igjen" Veldig godt sagt.

    Du er flink å skrive :D

    SvarSlett
  2. ingeborg, du ingeborg har det skjedd noe spennende i det siste? hvordan går det på jobb?
    Gleder meg dødsmasse til vi i klanen treffes :) Miss U so much :)

    SvarSlett
  3. Heija, har vært å sjekka ut bloggen din vær dag i det siste, har du bloggtørke?

    SvarSlett
  4. Æ har litt bloggtørke ja, men skylde på at det skjer lite :P hehe

    SvarSlett
  5. Dårlig. KAnskje kunne man hatt dyr i siruks som holder til på en og samme plass. men akkurat som du sier, dyr skal ikke transporteres landet rundt(vi har ett ganske langt land og) dag og natt! Ville vi likt dette selv? Nei.

    SvarSlett